News

Display news overview

Anticiperende retailer blijft succesvol

14.02.2013

Binnen de retailsector staan de marges nog altijd onder druk en dit betekent voor veel retailers dat zij hun strategie moeten herzien.

De online concurrentie neemt toe en de groeiende populariteit van mobiele apparaten en innovaties in de fysieke winkels beïnvloeden steeds meer het aankoopgedrag van consument. Ondernemen is anticiperen op ontwikkelingen en retailers die de juiste strategische keuzes maken, slagen er in om goede resultaten te boeken ondanks alle veranderingen. Maar waar liggen de kansen dit jaar?

Snelheid, beschikbaarheid en optimale service worden cruciaal voor de online retailer

Uit onderzoek blijkt dat de omzet van online winkelen in Nederland in de afgelopen elf jaar is verzesvoudigd tot 9,8 miljard euro[1]. Inmiddels behoort Nederland tot de top 3 landen met het hoogste aantal online shoppers[2], namelijk 10,5 miljoen[3]. Wat opvalt is dat steeds meer fysieke winkels in een multichannel-aanpak investeren en hiermee de concurrentie met pure online retailers aangaan. Om de strijd van traditionele retailers te winnen, moeten online retailers in 2013 wel in hun supply chain en achterliggende technologieplatformen investeren. Alleen met excellente service, een onderscheidende klantbeleving en een optimale orderverwerking kunnen zij als winnaar uit de strijd komen.

Optimaliseer de online shop voor mobiele apparaten

Naar verwachting zal ongeveer 85% van alle consumenten in 2016 een smartphone bezitten en 50% een tablet[4]. Hierdoor hebben consumenten continu toegang tot het digitale kanaal, zelfs wanneer zij zich in de fysieke winkelomgeving bevinden. Dit zal een positieve invloed hebben op het mobiele winkelen en dwingt retailers om hun websites en online shops voor toegang via smartphone en tablet te optimaliseren. Interactie met de klant is hierbij van groot belang. Dit kan bijvoorbeeld door digitale cadeaubonnen met location aware services te combineren: consumenten ontvangen een aanbieding op hun mobiele apparaat wanneer zij zich in de buurt van een bepaalde winkel bevinden.

Investeren in in-store technologie

Het fenomeen showrooming – waarbij klanten producten in de fysieke winkel bekijken om deze vervolgens online te kopen – is sterk in opkomst. Om ervoor te zorgen dat klanten worden verleid om in de winkel te kopen (ook wanneer producten niet voorradig zijn), gaan steeds meer traditionele retailers inzetten op technologische innovatie op de winkelvloer. Tablets, apps en interactieve schermtechnologieën kunnen worden ingezet om de aankoopervaring te verbeteren en historische klantdata kan worden benut om klanten naar de juiste producten te wijzen. Aan de achterkant zorgen order- en warehousemanagementsystemen en supply chain intelligence tools voor inzicht in de voorraden en een snelle orderverwerking.

Maak het de klant zo eenvoudig mogelijk: het aantal afhaalpunten groeit snel

In de afgelopen jaren hebben verschillende grotere online retailers fysieke afhaalpunten ingericht op onder meer industrieterreinen en bij postkantoren. Met de opening van afhaalpunten in supermarkten in 2012, zet deze ontwikkeling zich in 2013 sterk door. Online retailers van iedere omvang gaan samenwerkingsverbanden aan met supermarkten, tankstations en winkels om het de consument zo eenvoudig mogelijk te maken een product af te halen. Een laatste ontwikkeling is de introductie van afhaalpunten op treinstations, waarbij met kluisjes en inlogcodes wordt gewerkt.

Klanten zijn steeds beter geïnformeerd en worden veeleisender. Om de strijd om de klant te winnen, zullen retailers inventief moeten zijn en in de juiste technologieën moeten investeren. Retailers moeten ervoor zorgen dat zij zoveel mogelijk informatie over hun klanten verzamelen, het productaanbod zoveel mogelijk personaliseren en moeten zij de klant de mogelijkheid bieden om producten altijd en overal te bestellen en te ontvangen. Dit is de meest effectieve manier om in de huidige concurrerende markt succesvol te blijven.

[1] Bron: Thuiswinkel.org: http://www.thuiswinkel.org/nederlandstalig/1-website/-nieuw/over-thuiswinkel.org/feiten-cijfers/thuiswinkel-markt-monitor-/thuiswinkelen/omzet-online-winkelen-in-nederland
[2] Bron: CBS: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/digitale-economie/artikelen/2011-3416-wm.htm
[3] Bron: Thuiswinkel.org: http://www.thuiswinkel.org/aantal-online-kopers-in-nederland
[4] Bron: http://www.thaesis.nl/nl/nieuws/traditionele-retailers-op-zoek-naar-omnichannel-bestaansrecht.htmlFurther information that could be interesting:
To make this site work properly, we place small data files called cookies on your device. Find out more about it: Data privacy