Novità

Indicare la sintesi delle news

WMS is meer dan een material handling system

04.04.2013

Steeds meer warehouses investeren in material handling systemen, en daar is alle reden toe. Deze systemen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, terwijl de kosten van arbeid alleen maar stijgen.

Bovendien zijn met de nieuwe generatie material handling systemen veel nadelen op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit voor een deel verdwenen. En in deze tijd van 24-uursleveringen en steeds latere cut off-tijden is enige vorm van automatisering of mechanisering onmisbaar om überhaupt alle orders op tijd de deur uit te krijgen.

De meeste leveranciers van material handing systemen bieden een totaaloplossing. Ze leveren alle componenten en zorgen ervoor dat die met behulp van sensoren en PLC’s precies doen wat van ze wordt verwacht. Daarnaast leveren deze magazijninrichters een systeem dat alles aanstuurt. Een warehouse management systeem (WMS) noemen de ze dat. Meer heb je toch niet nodig in een warehouse. Of wel?

Bedenk dat de warehouse management systemen van magazijninrichters primair zijn ontwikkeld om material handling systemen aan te sturen. Ze zijn perfect in staat om alle conveyors, kranen en shuttles op het juiste moment in beweging te brengen, maar de vraag is of ze meer kunnen dan dat alleen.

Daarom vijf redenen om toch nog eens goed na te denken over de keuze van het WMS:

  1. Er zijn altijd processen die niet te automatiseren zijn. De toepassing van material handling systemen blijft vaak beperkt tot opslag en orderpicking. In een warehouse vinden echter veel meer activiteiten plaats. Neem bijvoorbeeld goederenontvangst, een activiteit die ook planning en aansturing behoeft. Welke vrachtauto plaatsen we voor welke dock en wie maken we vrij om die vrachtauto te lossen? Welke goederen kunnen we direct inslaan en welke goederen moeten eerst naar kwaliteitscontrole? Ook op de expeditievloer is aansturing vereist. Waar zijn bijvoorbeeld de goederen klaargezet die in die ene vrachtauto moeten? Biedt het WMS voldoende functionaliteit voor de aansturing van deze processen?
  2. Eén material handling systeem is meestal niet voldoende. Lang niet alle artikelen zitten in hetzelfde material handling systeem. Verschillende producttypes vergen een ander material handling systeem. Ook snellopers en langzaamlopers vereisen vaak verschillende opslag- en orderpickmethoden. Dat betekent dat in veel warehouses meerdere systemen – automatische en/of manuele systemen - naast elkaar worden gebruikt. Welk artikel leg je dan in welk systeem neer? En hoe verwerk je een order die bestaat uit meerdere artikelen uit verschillende systemen? Hoe zorg je ervoor dat al die deelorders aan het eind van het proces weer worden samengevoegd? Geeft het WMS ook antwoord op dit soort vragen?
  3. Wat als geavanceerde functionaliteit is gevraagd? Elk systeem dat de naam WMS verdient, biedt enige vorm van ondersteuning voor basisprocessen zoals inslag, opslag en uitslag. In veel magazijnen is echter meer functionaliteit gevraagd, zeker met de toenemende wensen en eisen met betrekking tot logistiek. Denk bijvoorbeeld aan de registratie van serienummers of batchnummers. Of denk aan VAL-activiteiten (value added logistics), die vaak klantspecifiek geconfigureerd en aangestuurd moeten kunnen worden. Soms kunt u baat hebben bij aanvullende modules,  bijvoorbeeld op het gebied van slotting of labour management.
  4. Is een material handling systeem wel flexibel genoeg? Een material handling systeem heeft een beperkte capaciteit. Soms is echter meer nodig, bijvoorbeeld als u een extreme seizoenspiek verwacht of een grootschalige verkoopactie heeft gepland. Tevens is het moeilijker om op de snel veranderende omstandigheden en zakelijke behoeften in te spelen, dit kan slechts in beperkte mate. Met een material handling systeem kunt u dan geen kant meer op, zodat u gedwongen bent om snel nieuwe processen op te zetten of zelfs een compleet nieuw magazijn in te richten. Hoe stuurt u dat aan? Met het WMS dat is ontwikkeld voor de aansturing van het material handling systeem?
  5. Een WMS moet goed kunnen communiceren met andere systemen. Niet alleen met het ERP-systeem waarin alle orders worden vastgelegd, maar ook met systemen op het gebied van transport management, carrier management en douane management. Dat vereist kennis en ervaring, het liefst vervat in standaard interfaces zodat systemen eenvoudig te implementeren en integreren zijn.

Kortom, een warehouse heeft al snel baat bij een geavanceerd WMS dat in staat is om de hele operatie aan te sturen, hoe complex en divers de processen soms ook zijn. Een WMS dat ervoor zorgt dat alle processen optimaal op elkaar blijven aansluiten, ook als vraagpatronen, assortimenten en levertijden veranderen. Een systeem dat inzicht biedt in de prestaties op de warehousevloer in de vorm van dashboards, zodat u tijdig de operatie kunt bijsturen.

Uw warehouse verdient het dat u bij een grootschalige investering in material handling systemen de overweging maakt om ook in een gespecialiseerd warehouse management systeem te investeren. Voorkom dat een oplossing die op voorhand goedkoop lijkt, achteraf duurkoop blijkt te zijn. Een oplossing kan ‘fit to purpose’ lijken, echter, bij veranderende omstandigheden (marktwerking, vraag van klanten) blijkt het material handling systeem niet goed passend meer te zijn. Nieuwe processen worden ontworpen die meestal niet door de standaardoplossing van de material handling leverancier worden afgedekt. Dat levert meerkosten op die bij aanvang niet (kunnen) worden ingecalculeerd.

Laat geen kansen liggen om uw totale operatie te optimaliseren, flexibel op veranderende zakelijke behoeften in te spelen en kosten te besparen.



Further information that could be interesting:
Per far funzionare bene questo sito, a volte installiamo sul tuo dispositivo dei piccoli file di dati che si chiamano "cookies". Informativa sulla privacy