Definitie transportmanagementsysteem (TMS)

Wat is een transportmanagementsysteem?

Een transportmanagementsysteem (TMS) is bedoeld voor de planning, uitvoering en optimalisatie van transportprocessen binnen de externe logistiek. Naast voertuigen voor koeriers-, expres- en pakketdiensten en vrachtwagens kunnen ook schepen, treinen of vliegtuigen tot de gebruikte transportmiddelen behoren. Het TMS biedt ondersteuning bij de organisatie van transporten door transportorders te registreren en te beheren, ritten te plannen, ladingen te optimaliseren en de met het transport verbonden kosten te berekenen. Daarnaast kunnen zendingen worden getraceerd en gefactureerd, ook met behulp van telematica. De gegevens die hiermee worden verzameld kunnen in realtime worden doorgegeven aan gekoppelde systemen, bijv. het WMS.

De implementatie van een transportmanagementsysteem zorgt voor meer transparantie langs de hele toeleveringsketen en betere controle van het voorraadbeheer.

Een transportmanagementsysteem is door de diverse functies zowel geschikt voor gebruik door ondernemingen die door hen geproduceerde goederen zelfstandig leveren als ook door transportdienstverleners.

Functies van een TMS

Functies van een TMS

Veel toepassers van een TMS willen een individueel standaard-TMS. Het TMS moet dus beschikken over de nodige functies voor de individuele bedrijfsprocessen, maar hoeft geen (duur) systeem op maat te zijn. Aan deze eis proberen leveranciers te voldoen door systemen te ontwikkelen die modulair zijn opgebouwd, (door de klant) te parametreren zijn en gedefinieerde programmaroutines kunnen uitvoeren die individueel geprogrammeerde functies in het systeem integreren.

Een modern TMS heeft een modulaire opbouw, waarbij de afzonderlijke functies kunnen worden onderverdeeld in kernfuncties, aanvullende functies en uitbreidingsmodules. Daardoor hoeven bij de klant alleen nog maar de noodzakelijk modules te worden geïnstalleerd en niet meer het complete TMS. Als in de toekomst een uitbreiding van de functionaliteit vereist is om nieuw taakgebieden met bijbehorende functies te ondersteunen, dan worden de nodige modules toegevoegd aan het bestaande systeem en geactiveerd; volgens de leverancier zou dit probleemloos moeten werken. De klant betaalt doorgaans ook alleen voor de functies die hij nodig heeft.

Een standaard TMS beschikt over alle functies die nodig zijn voor het plannen en aansturen van bedrijfsoverkoepelende transportprocessen. Voor het Fraunhofer IML zijn dit de kernfuncties met inbegrip van functionele ondersteuning van de goederenontvangst tot aan de levering van goederen.

De omvang van het TMS wordt altijd bepaald door de toepasser. Elke functie die de toepasser noodzakelijk acht, maakt deel uit van zijn TMS.

Kernfuncties

Kernfuncties zijn de functies waarover elk TMS beschikt. Ze zijn essentieel voor de werking van het TMS en behoren tot de minimale omvang van elk systeem. Een klein aantal kernfuncties, bijv. resource- en labourmanagement, wordt door specialisten als aparte module aangeboden. Doorgaans worden de kernfuncties echter uitsluitend ondersteund door modules van de TMS-leverancier. De kernfuncties bieden ondersteuning binnen het belangrijkste toepassingsgebied van elk TMS: van de orderacceptatie tot aan het transport.

Aanvullende functies

De aanvullende functies behoren eveneens tot de gebruikelijke functies van elk TMS, maar worden alleen geïnstalleerd als de klant de betreffende functie nodig heeft. Ook bij de aanvullende functies zijn er modules, bijv. dock- en yardmanagement en beheer van lege verpakkingen en laadhulpmiddelen, die door gespecialiseerde bedrijven apart worden aangeboden en via een interface met het TMS worden verbonden. Normaal gesproken vallen de aanvullende functies echter onder het standaardaanbod van de TMS-leverancier.

Uitbreidingsmodules

Uitbreidingsmodules, bijv. apps voor mobiele apparaten, zijn doorgaans losse softwarepakketten die een TMS van extra functies voorzien dan wel de processen tijdens het transport optimaliseren.

Om deze website goed te laten werken, moeten we soms kleine bestanden op uw computer zetten, zogenaamde cookies. Disclaimer