De WMS-markt

De WMS-markt

De WMS-markt

De WMS-markt is een onderdeel van "Software en elektrische automatisering", wat op haar beurt deel uitmaakt van de intra-logistieke sector. De intra-logistiek behoort dan weer tot de logistiekbranche.

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn er meer dan 150 WMS-aanbieders, waarbij echter alleen rekening wordt gehouden met dezen waarbij de implementatie van een WMS in een project werd doorgevoerd. De aanbieders die enkel een puur product verkopen in de vorm van een cd of dvd zijn niet inbegrepen.

De WMS- aanbieders maakten met het vermarkten van hun WMS 2012 een omzet van 951 miljoen €. Zij zijn door hun aandeel in deze omzet dus een belangrijk onderdeel van de totale intra-logistiek.

De WMS-aanbieder

In de eerste helft van de jaren 80, werd het eerste "WMS" ontwikkeld, marktrijp gemaakt en op de markt gebracht als een product. Sommige van deze WMS-aanbieders zijn nog steeds actief in de markt. In het algemeen blijkt dat de typische WMS-aanbieders relatief "oud" zijn. Als we alle WMS-aanbieders in acht nemen, zijn

  • meer dan 50 procent van de aanbieders al meer dan 10 jaar actief
  • bijna 30 procent al meer dan 20 jaar actief i
  • ongeveer 19 procent al meer dan 30 jaar actief is in de WMS-branche.

Market presence of the WMS vendors

WMS-aanbieders kunnen in 3 types worden opgedeeld:

  • „pure“ WMS aanbieders
  • Suite aanbieders
  • Opslagtechniek aanbieders

De verklaring van de drie aanbiedersgroepen is gebaseerd op de gemiddelde aanbieder van de betreffende groep. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen: De opslagtechniek aanbieders, die hun eigen WMS product verkopen op de markt, de suite aanbieders die haar kerncompetentie afgrenst tot de opslag en de "pure" WMS aanbieders diens WMS alleen voor eenvoudige, handmatige opslag geschikt is.

Distribution of the WMS vendor types on the WMS market

"Pure" WMS-aanbieder

De „pure“ WMS-aanbieder biedt uitsluitend WMS en andere opslag-gerelateerde software (bijv. heftruckcontrole, pick-by-voice-systeem, enz.). Meestal bestaat er - vrijblijvend - een samenwerking met ERP-aanbieders die geen WMS-module aanbieden en een opslagtechniek aanbieders met een gereduceerde WMS functionaliteit. Het doel van de samenwerking is om de bandbreedte van het aanbod te verhogen en bieden synergie-effecten bij de acquisitie van nieuwe klanten. In het bijzonder heeft de potentiële klant veel voordeel van de in de praktijk bewezen samenwerking met de aanbieder.

De software-technische -en functionele ondersteuning voor de meest complexe processen van zowel handmatige als ultra automatische opslag, vormt de “core business” van de "zuivere" WMS-aanbieder.

Suite-aanbieder

Het WMS is onderdeel van een software-suite (bijv. ERP-systeem). Software-suites bestaan uit vele grote modules: financiële administratie, controlling, inkoop, voorraadbeheer, etc. De suite aanbieder komt meestal uit de branche van de bedrijfskunde en heeft inventarisbeheer pas later opgenomen in haar aanbod, als aanvulling op haar portfolio. Marketing verloopt ook via de suite, waarbij de functionaliteit van de WMS-module de laatste tijd sterker op de voorgrond wordt geplaatst.

Zelden is de WMS-module op zich bepalend voor de aankoop van de suite. Gewoonlijk speelt de "All in one!" een grote rol in de beslissing. Bekeken vanuit het standpunt van de zuivere informatietechnologie, kan de WMS-module onafhankelijk worden gebruikt, dat wil zeggen dat de WMS-module voor een goede werking geen suite vereist, maar een soort ERP-systeem. In de praktijk komt dit maar zelden voor: Hier wordt de WMS-module vrijwel uitsluitend met het eigen ERP-systeem geïnstalleerd.

De “core business” van de suite aanbieder is nog steeds de handmatige of semi-automatische opslag met vrij eenvoudige procedures, maar meer complexe systemen werden intussen verbonden met een hogere mate van automatisering. De ontwikkeling van de bijhorende WMS module wordt nu echter aanzienlijk opgevoerd alsook haar functionaliteit.

Opslagtechniek-aanbieders

De opslagtechniek aanbieder is in eerste instantie thuis in de metaalbranche. In het kader van automatisering van de opslagplaats, wordt meer en meer gekeken naar de elektronica, in het bijzonder naar besturingselektronica van bijvoorbeeld bedieningskranen. Zo ontstonden de systemen voor inventarisbeheer van de opslagtechniek aanbieders. We zien vaak een gereduceerde omvang van de totale softwarefunctie (eerder IVS als WMS). De focus van de ontwikkeling werd natuurlijk op de controle strategieën en optimalisatie van opslagtechniek gelegd, zoals bijvoorbeeld bij het optimaliseren van een dubbele werking bij meerdere opslagniveaus bij de geautomatiseerde opslag van kleine onderdelen. Het is ook opmerkelijk dat IVS niet vaak wordt aangeboden als een zelfstandig product. De focus van de distributie is de opslagtechniek, IVS geldt eerder als "accessoire". De verkoop van een IVS zonder opslagtechnologie is daarom nog relatief zeldzaam. Door de specialisatie op het gebied van controle en optimalisatie, wordt het IVS vaak gebruikt als een component van een ander WMS en in wezen voor de controle van de opslagtechniek als een soort "black box". Het magazijn zelf en de processen in het magazijn worden vaak bestuurd door het WMS van een andere aanbieder.

De core business van de opslagtechniek aanbieder is een sterk geautomatiseerd magazijn met complexe processen, waarbij de verkoop van de opslagtechniek voorrang heeft op de verkoop van het IVS.

Bij interesse raden wij het WMS MARKET REPORT COMPACT aan.

Integrators

The integrator originally comes from the metal construction industry. The configuration of electronics became a bigger and bigger part of the automation of a warehouse - especially control electronics such as storage and retrieval machines. The warehouse management systems of the integrators developed from this. One focus of development was naturally on strategies for the control and optimization of storage technology, such as the optimization of double cycles with multiple-depth storage in an automatic small-parts warehouse. As a result, the WMS is generally highly integrated into the control of the material flow.

The Integrator often acts as a general contractor and supplementary offers material handling equipment ("one-stop shop"). The core business continues to be highly automated warehouses with complex processes. Following the increased development of software expertise at the integrators in recent years, there is now a tendency to outsource the software division and to offer the WMS without storage technology.

For further information, we recommend the WMS MARKET REPORT COMPACT.

Om deze website goed te laten werken, moeten we soms kleine bestanden op uw computer zetten, zogenaamde cookies. Disclaimer