WMS-vragenlijst

Welke functionele aspecten beslaat de WMS-vragenlijst?

De vragenlijst voor warehousemanagementsystemen (WMS-vragenlijst) is een onderdeel van de systeem-vragenlijsten die samen de basis vormen voor de door het Fraunhofer IML ter beschikking gestelde »logistiek-IT-database«.

Naast algemene aspecten over de onderneming worden ook de door de onderneming aangeboden diensten en haar ervaringen met de WMS-vragenlijst geregistreerd.

De WMS-vragenlijst concentreert zich echter vooral op functionele ondersteuning van de functies en processen die in een magazijn gebruikelijk zijn. Hierbij worden naast kernfuncties - die voor elk magazijn noodzakelijk zijn - de materiaal- en informatiestromen van de goederenontvangst tot aan de goederenverzending geregistreerd. Afhankelijk van de verschillende branches, productspectra of ook wel de gewenst mate van automatisering van het magazijn zijn de betreffende aanvullende functies essentieel voor een succesvolle magazijnexploitatie.

Dit levert een detailleringsniveau op dat zowel de individuele eisen van de toepasser als de functionele vaardigheden van de WMS-oplossingen weergeeft. Typische vragen zijn bijvoorbeeld:

  • Op basis van welke criteria besluit het systeem of een kwaliteitscontrole al dan niet noodzakelijk is?
  • Kan de ruimtelijke indeling van de inhoud van een handling-unit worden beheerd?
  • Volgens welke methode worden verpakkings- dan wel ladingdragers geoptimaliseerd?

De vragenlijst is analoog aan de functionele structuur van een WMS onderverdeeld in overeenkomstige onderdelen. De structuur is gebaseerd op VDI-richtlijn 3601: warehousemanagementsystemen, die in samenwerking met het WMS-adviescollege is opgesteld.

Functieomvang WMS-vragenlijst

Daarnaast wordt met de vragenlijst nog heel veel andere informatie geregistreerd over ontwikkelingen, trends en inschattingen van de betreffende onderneming ten aanzien van de WMS-markt. Deze informatie wordt opgenomen in het regelmatig bijgewerkte WMS-marktrapport Kompakt.

De vragenlijst wordt jaarlijks in overeenstemming met de nieuwste vereisten en ontwikkelingen aangepast dan wel uitgebreid. Hiervoor kunnen naast projectervaringen ook terugkoppelingen van gebruikers van de database (WMS-leveranciers, WMS-toepassers en adviesbureaus) in aanmerking komen.

Validatie en gebruik van de gegevens

Pas als de validatie is voltooid, wordt de door WMS-leverancier verstrekte informatie opgenomen in de database en in het kader van de »logistiek-IT-selectie online« toegankelijk gemaakt voor toepassers. Doordat de vragenlijst jaarlijks wordt bijgewerkt, kan in combinatie met de jaarlijkse validatie worden gewaarborgd, dat de beschikbare gegevens altijd up-to-date zijn.

Om deze website goed te laten werken, moeten we soms kleine bestanden op uw computer zetten, zogenaamde cookies. Disclaimer