News

Display news overview

Logistieke processen vragen om milieuvriendelijke aanpak

22.05.2007

Manhattan Associates biedt tips voor een groenere supply chain

Groene initiatieven staan bij veel bedrijven hoog op de agenda. De Europese verpakkingsrichtlijnen uit 2003 zijn in maart aangescherpt. Bedrijven die niet aan hun verantwoordelijkheden op het gebied van gelimiteerd gebruik van verpakkingsmateriaal voldoen, kunnen sancties verwachten. De Europese WEEE-regulering (Waste Electronic and Electrical Equipment) legt fabrikanten van elektrische artikelen regels op met betrekking tot de verwijderingsbijdrage van producten. Er wordt ook steeds meer druk gelegd op bedrijven om milieuvriendelijker te ondernemen.

Met dit in gedachten geeft Manhattan Associates, marktleider van supply chain-oplossingen, zes tips om bedrijven te helpen milieuvriendelijke initiatieven in de supply chain te ondernemen:

  • Maximale efficiëntie (transport)processen: door een efficiënt ingericht magazijn hoeven fabrikanten en distributeurs minder tijd te besteden aan het verplaatsen en opzoeken van producten. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van de vorkheftruck worden verminderd. Deze maatregelen reduceren kosten, verlagen de energieconsumptie en verminderen uitstoot.
  • Hogere doorloop en minder ruimte: gestroomlijnde warehouse-processen leiden tot minimale inventaris een terugname van retourzendingen. Met een betere doorloop kunnen bedrijven werken met kleinere distributiecentra. Hierdoor worden energiekosten verlaagd en het gebruik van materialen beperkt.
  • Optimale transportprocessen: het gebruik van een transportmanagement-oplossing creëert een efficiënter transportnetwerk en dit helpt bij het verminderen van het aantal lege ladingen bij het vervoer van goederen. Dit leidt tot minder benzineverbruik.
  • Sterke planning, forecasting en replenishment: goed management en een sneller orderproces biedt bedrijven de mogelijkheid producten te transporteren op langzamere, maar milieuvriendelijkere manieren zoals met de boot, waardoor de noodzaak voor luchtvaartvervoer vermindert.
  • Focus op verpakking: het gebruik van het juiste formaat dozen van stevig materiaal betekent een grote reductie van papierconsumptie. Dit is van vitaal belang voor bedrijven die worstelen met verpakkingregelgeving. De maatregelen kunnen ook direct leiden tot afname van kosten.
  • Gebruik van elektronische interfaces: Warehouses zijn nog steeds afhankelijk van papiergebaseerde systemen. Bestelformulieren genereren nog steeds grote aantallen papier en het is onwaarschijnlijk dat deze manier het meest efficiënt is. Radio Frequency Identification in de vorm van hand-held apparaten en stemgestuurde technologieën snijden niet alleen in de verspillingskosten, maar dragen ook bij aan de productiviteit.Further information that could be interesting:
To make this site work properly, we place small data files called cookies on your device. Find out more about it: Data privacy