WMS-advies

WMS-advies

“Niets is zo constant als verandering" verkondigde Heraclitus 2500 jaar geleden al. Een wijsheid die in de huidige, snel veranderende wereld steeds belangrijker wordt. De markt, producten, diensten en eisen van klanten zijn allemaal onderhevig aan verandering. Dat betekent dat warehouse management systemen (WMS) die soms al vele jaren in gebruik zijn, opeens moeten worden aangepast of zelfs vervangen. Het is echter allesbehalve eenvoudig om het best passende systeem te vinden. De selectie van een WMS vereist een zorgvuldige aanpak om ervoor te zorgen dat het geselecteerde systeem ook op lange termijn voldoet.

Het team warehouse logistics biedt daarom ondersteuning bij de selectie en implementatie van WMS. Onze aanpak bestaat uit vier stappen.

Analyse

De analyse start met workshops waarin we een inventarisatie maken van de bestaande organisatie, processen, maatregelen, WMS-ondersteuning en interfaces. Op dezelfde manier inventariseren we de randvoorwaarden en regels die relevant zijn voor de planning. Vervolgens maken we een analyse van de sterke en zwakke punten en bepalen we de gewenste werkwijze.

Concept

In deze fase verwerken we de resultaten van de analyse in een bestek. We beschrijven welke functionaliteiten gewenst zijn zonder exact te specificeren hoe de softwareleverancier die precies dient te realiseren. Immers: hoe meer we leveranciers voorschrijven, hoe minder vrijheid ze hebben tijdens de implementatie van het systeem. Het omgekeerde geldt ook: hoe minder we voorschrijven, hoe meer vrijheid leveranciers hebben om hun eigen, vaak geavanceerde en in de praktijk bewezen concepten toe te passen. Deze conceptfase sluiten we af met het opstellen van de offerteaanvraag.

Offertetraject

Voordat de offerteaanvraag versturen, moeten we eerst een longlist van WMS-leveranciers opstellen. Met meer dan 150 WMS-leveranciers is dat een moeilijke keuze. Een belangrijke keuze ook, omdat het succes van het project daarvan afhangt. Daarom maken we met onze onafhankelijke WMS Online Selectietool een vergelijking van bijna honderd systemen. Daarnaast vragen we de WMS-leveranciers om referenties met soortgelijke projecten. De resultaten worden besproken tijdens een workshop, waarna de longlist wordt vastgesteld en de offerteaanvraag wordt verstuurd.

Tijdens het offertetraject bewaken wij de deadlines, maken wij afspraken en beheren wij de offertes. We analyseren de offertes, vragen leveranciers om ontbrekende gegevens en maken vervolgens een vergelijking tussen de offertes. Voordat we een keus kunnen maken, is het belangrijk dat de WMS-leveranciers hun bedrijf en hun systeem demonstreren aan de hand van onze scenario’s. Na het bespreken van de overeenkomsten en verschillen tussen de WMS-leveranciers, kiezen we gezamenlijk de meest geschikte leverancier.

Implementatie

Voordat de daadwerkelijke implementatie van start gaat, stellen de gebruikers en de WMS-leverancier samen de definitieve specificaties op. Natuurlijk moeten alle eisen en wensen uit de offerteaanvraag daarin voorkomen. Om meningsverschillen te voorkomen, moet elke wijziging in de specificaties exact worden gedocumenteerd. Daarnaast stellen we testprocedures op. Tot slot controleren we of alle specificaties daadwerkelijk zijn gerealiseerd en of de testprocedures goed zijn verlopen. Met de ingebruikname van het WMS eindigt deze fase.

Uw voordelen

Door het onafhankelijke advies op basis van jarenlange ervaring en de meest uitgebreide WMS-database ter wereld beperkt u de risico’s en kosten van uw WMS-project, terwijl de kwaliteit omhoog gaat.

Contact

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Gebruik ons contactformulier of neem direct contact met ons op. Wij helpen u graag verder:

Team warehouse logistics
Tel.: + 31 (0) 344 / 607 - 334
info@warehouse-logistics.com

Om deze website goed te laten werken, moeten we soms kleine bestanden op uw computer zetten, zogenaamde cookies. Disclaimer